Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Τελευταία ενημέρωση: 09:39

 

Καταστροφέας αλλά και ...σωτήρας της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων μπορεί να γίνει ο άνθρωπος, οι δραστηριότητες και οι πολιτικές του οποίου μπορούν να επηρεάσουν πλέον σημαντικά -με θετικό ή αρνητικό τρόπο- τη διατήρηση της ποικιλότητας της ζωής, σε όλες τις μορφές της και τα επίπεδα οργάνωσής της.

Την επισήμανση κάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, ο επίκουρος καθηγητής του Τομέα Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ιωάννης Τσιριπίδης.

«Στον Κόκκινο Κατάλογο των Ενδιαιτημάτων της Ευρώπης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (τέλος του 2016), καταγράφηκε ότι η εγκατάλειψη της υπαίθρου από τον άνθρωπο και η παύση των παραδοσιακών μορφών χρήσης γης αποτελούν μία από τις εντονότερες απειλές για τη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη. Η επιστήμη της οικολογίας έχει επίσης αποδείξει ότι η απόλυτη προστασία περιοχών και ο αποκλεισμός όλων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, οδηγεί σε απώλεια ειδών και ενδιαιτημάτων» εξηγεί ο κ. Τσιριπίδης, θέτοντας ως παράδειγμα το Παρθένο Δάσους Φρακτού, στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Δράμας, που αποτελεί μια περιοχή, όπου προστατεύεται αυστηρά η βιοποικιλότητα και απαγορεύονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Η περιοχή αυτή, λόγω της τραχύτατης μορφολογίας του εδάφους, δεν είχε εκμεταλλευτεί και επηρεαστεί από τον άνθρωπο στο παρελθόν. Το 1980, όταν άρχισε η εκμετάλλευσή της με την υλοτομία δένδρων, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες αναγνώρισαν τη μοναδικότητά της και συνέβαλαν στην προστασία της και στο χαρακτηρισμό της ως διατηρητέο μνημείο της φύσης. Από το 1996, η περιοχή εντάχθηκε και στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura2000».

Νατάσα Καραθάνου

*Φωτογραφίες του φωτογράφου φύσης και Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού του ΤΕΙ Καβάλας σε θέματα οικολογίας και δασικής βοτανικής Κώστα Βιδάκη, που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Φωτο 1: Χαράδρα Αγριόγιδου στο Παρθένο Δάσος

Φωτό 2: Παρθένο Δάσος (Ελληνοβουλγαρικά σύνορα)

Φωτό 3: Αποψη από την νοτιοδυτική πλευρά του Φρακτού. Παρουσιάζονται μαύρες πεύκες και δρυοδάση στα χαμηλότερα υψόμετρα

Φωτό 4: Ο ενδημικός κρίνος της οροσειράς Ροδόπης


 


Το πλήρες τηλεγράφημα της Νατάσας Καραθάνου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana