Είναι το μεγαλύτερο σπα με ιαματικό νερό στα Βαλκάνια και βρίσκεται στη Χαλκιδική. Μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό χαρτί για την προσέλκυση τουριστών και εκτός της καλοκαιρινής σεζόν; "Αυτός είναι ο στόχος" απαντά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιχειρηματίας Ανδρέας Ραγότης, ένας εκ των τριών ιδιοκτητών του "Miraggio Thermal Spa Resort". «Πρέπει να ξεφύγουμε από το δίπτυχο "ήλιος-θάλασσα" και να γίνει η Χαλκιδική τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο. Να αξιοποιήσει η κάθε περιοχή όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει» σημειώνει.
Το πεντάστερο ξενοδοχείο γιόρτασε πριν από λίγες μέρες τα πρώτα του γενέθλια. Βρίσκεται στην περιοχή Κάνιστρο στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Όταν άρχισε η κατασκευή του, το 2014, οι ιδιοκτήτες δεν είχαν φανταστεί ότι θα "πέσουν" επάνω σε έναν θησαυρό: μια θερμή φυσική πηγή με ιωδιούχο νερό και όχι με θειούχο, όπως αρχικά υπέθεσαν, παρόμοιο δηλαδή με εκείνο των λουτρών της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Αναζητώντας να βρουν από πού προέρχεται, είδαν ότι συνδέεται μέσω του υπεδάφους με τον Όλυμπο.
"Δημιουργήσαμε έτσι ένα χώρο σπα 3.000 τμ όπου ο καθένας μπορεί να απολαύσει την ευεργετική επίδραση των ιαματικών λουτρών σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες και τις παροχές του ξενοδοχείου", σημειώνει ο κ.Ραγότης.
Συμπληρωματικά σε αυτό, έρχεται να προστεθεί η δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας καθώς, όπως εξηγεί, το σύστημα γεωθερμίας που διαθέτει το ξενοδοχείο εξασφαλίζει μια μέση θερμοκρασία 17 βαθμών Κελσίου στα δωμάτια. "Υπολογίζουμε ότι στους επτά μήνες λειτουργίας -από τέλος Μαρτίου έως τέλος Οκτωβρίου- το οικονομικό όφελος που προκύπτει από την εξοικονόμηση ενέργειας αγγίζει το 30%. Γεγονός που μας ενθαρρύνει να λειτουργήσουμε το ξενοδοχείο περισσότερους μήνες και γιατί όχι, και όλο το χρόνο" αναφέρει ο κ.Ραγότης.
To Myrthia Thermal Spa
Η πηγή του "Myrthia Thermal Spa", γνωστή ως Νερό Κανίστρου είναι αναγνωρισμένη από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Υδάτινων Πόρων ως θερμή φυσική πηγή. Το Νερό Κανίστρου φτάνει στην επιφάνεια σε μια θερμοκρασία περίπου 32˚C περνώντας μέσα από αρχέγονους βράχους σε βάθος 270 μέτρων. Η μεταλλική του σύσταση διαμορφώνεται κατά την πορεία του, ενώ η θερμοκρασία του μειώνεται κατά το τέλος της ανοδικής διαδρομής, λόγω της ανάμειξης του με ψυχρότερα νερά της επιφάνειας.
Το resort
Κάνοντας την αποτίμηση για τον έναν χρόνο λειτουργίας του resort, ο κ.Ραγότης αναφέρει ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Ειδικά για το μήνα Αύγουστο του 2016 η πληρότητα έφτασε στο 95%. Οι τουρίστες που το επιλέγουν προέρχονται από τη Ρωσία, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το τουριστικό θέρετρο αναπτύσσεται σε έκταση 330 στρεμμάτων ενώ το ξενοδοχείο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά με θέα τον κόλπο του Τορωναίου και την Σιθωνία που βρίσκεται απέναντι.
Διαθέτει 300 δωμάτια εκ των οποίων τα 48 με ιδιωτική πισίνα
Πρόκειται για μια επένδυση που άγγιξε τα 92 εκατομμύρια ευρώ ενώ επόμενος στόχος είναι το πρότζεκτ για τη δημιουργία ενός οικισμού σε έκταση περίπου 220 στρεμμάτων, σύμφωνα με τον κ.Ραγότη. Ο ίδιος σημειώνει ότι το προσωπικό φτάνει σε αριθμό τα 380 άτομα ενώ αν πετύχει το στόχο για επιμήκυνση της σεζόν και επέκταση του resort (με τη δημιουργία οικισμού) θα προκύψουν περισσότερες θέσεις εργασίας. Στην επιμήκυνση της σεζόν μπορεί επίσης να συμβάλει, όπως επισημαίνει, η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού. Το ξενοδοχείο διαθέτει πέντε αίθουσες όπου μπορεί να φιλοξενήσει συνέδρια 480 ατόμων συνολικά.
Η μαρίνα
Ένα από τα πλεονεκτήματα του τουριστικού θέρετρου, σύμφωνα με τον κ.Ραγότη, είναι η μαρίνα, η οποία μπορεί να υποδεχτεί όλο τον χρόνο 81 σκάφη αναψυχής και θαλαμηγούς μήκους μέχρι 40 μέτρων. Είναι κατασκευασμένη, όπως εξηγεί, με τέτοιο τρόπο ώστε το νερό να ανακυκλώνεται, γεγονός που αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων στα κύτη των σκαφών και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
Νικόλ Καζαντζίδου