Συνεργασία ΠΚΜ με Αγία Πετρούπολη

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας κάνει δηλώσεις ενόψει του 2ου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

 

Πρωτόκολλο τριετούς συνεργασίας πρόκειται να συνάψουν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Αγίας Πετρούπολης, με τη συνεργασία να αφορά κυρίως την επιχειρηματικότητα, το εμπόριο, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Για τον σκοπό αυτό, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί, τον Σεπτέμβριο, ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης. 
Τα παραπάνω δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” και στην εκπομπή “Sputnik Express”.
Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, μετά το σύμφωνο συνεργασίας των φορέων διοίκησης της περιοχής Kurortny της Αγίας Πετρούπολης και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, “θα είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται μεταξύ μιας ελληνικής περιφέρειας και της διοίκησης μιας μεγάλης περιοχής, όπως η Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ένα τόσο σημαντικό, όχι απλά πρωτόκολλο, αλλά πλέον τριετής οδικός χάρτης με πολύ συγκεκριμένα πράγματα για όλους αυτούς τους άξονες”. 
Ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε ότι βρέθηκε στην Αγία Πετρούπολη με την ευκαιρία του World Economic Forum και σχολίασε ότι ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, με τον οποίο συναντήθηκε, ενθουσιάστηκε με την προοπτική του πρωτοκόλλου συνεργασίας. Στο διάστημα των μηνών που μεσολαβούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπως είπε, θα γίνει η προετοιμασία του οδικού χάρτη συνεργασίας μεταξύ των δύο περιφερειών με χρονικό ορίζοντα τριετίας.
Ερωτηθείς για τις ελληνορωσικές σχέσεις, τόνισε: “η επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν προφανώς ήταν η αρχή μιας μεταστροφής που παρατηρείται σε όλα τα επίπεδα και στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Αυτήν ακριβώς τη μεταστροφή η ελληνική πολιτεία, η Ελλάδα, οφείλει να την εκμεταλλευτεί, γιατί με τους Ρώσους έχουμε ένα ιδιαίτερα ισχυρό κοινό σημείο, που δεν είναι άλλο από την πίστη μας, την ορθοδοξία. Και πάνω σ' αυτό μπορούμε πραγματικά να χτίσουμε πολύ μεγάλα πράγματα. Και εμείς ως Περιφέρεια είμαστε διατεθειμένοι και αποφασισμένοι να το εκμεταλλευτούμε αυτό στο έπακρον. Γι αυτό και το επόμενο διάστημα θα δείτε μια σειρά από πρωτοβουλίες και ενέργειες της Περιφέρειάς μας, προκειμένου να αναβαθμίσουμε και να συσφίξουμε τις σχέσεις μεταξύ Κεντρικής Μακεδονίας και Ρωσίας”.
Με αφορμή το γεγονός ότι η Ρωσία θα είναι τιμώμενη χώρα στην επικείμενη ΔΕΘ, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι η Περιφέρεια θα υποδεχτεί τις ρωσικές αποστολές στη Θεσσαλονίκη και θα φροντίσει να διοργανώσει και επιχειρηματικές συναντήσεις. 
Σχετικά με το διεθνές οικονομικό φόρουμ στην Πετρούπολη, το χαρακτήρισε πολύ ισχυρό θεσμό, με τεράστιες προοπτικές για τη Ρωσία και υψηλό επίπεδο οργάνωσης. 
Ανέφερε, άλλωστε, ότι θα ενημερώσει για το θέμα και τα επιμελητήρια της Κεντρικής Μακεδονίας ώστε στην επόμενη διοργάνωση να συμμετέχουν σε πιο αναβαθμισμένο επίπεδο. “Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει κέρδος και έχει πολλά οφέλη να προσκομίσει από τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία και την ποιοτική αναβάθμιση την οικονομικής και της επιχειρηματικής συνεργασίας της μεταξύ των δύο χωρών” συμπλήρωσε.
Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε και για την παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη Ρωσία, λέγοντας: “η φλόγα του ελληνισμού και της ορθοδοξίας βρίσκεται παντού αναμμένη. Όσο πιο πολύ απομακρύνεται κανείς από την μητροπολιτική Ελλάδα, βλέπει αυτή τη φλόγα ακόμη πιο έντονη. Συνάντησα ανθρώπους Ποντίους, Έλληνες της διασποράς, ανθρώπους που ζουν εργάζονται, δημιουργούν εδώ ή εργάζονται και εδώ και δημιουργούν και στην Ελλάδα, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αγαπούν την Ελλάδα και θέλουν να την προβάλουμε αυτή τη συνεργασία”.
Είπε όμως ότι υπάρχει επίσης παρουσία ρωσόφωνων επιχειρηματιών στην Κεντρική Μακεδονία, όπως ο Μπόρις Μουζενίδης στον τουρισμό και ο Ιβάν Σαββίδης στον αθλητισμό και τον επιχειρηματικό χώρο, οι οποίοι συμβάλλουν στις προσπάθειες της χώρας μας για ανάκαμψη. 
“Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις στη Μακεδονία που αξίζει να τις φέρουμε εδώ να συνεργαστούν με ρωσικές επιχειρήσεις, με τη ρωσική πλευρά προκειμένου να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους” πρόσθεσε. 
*Επιμέλεια: Πέπη Γιούλτση
*Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Λιάτσος. 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana