«Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ανακλά το εξαιρετικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα, τόσο σε επίπεδο επιστημόνων όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικής ποιότητας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Βλέπω μια σημαντική πρόοδο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η οποία αποτυπώνεται στα εκθέματα και πλέον βάζει ψηλά τον πήχη σχετικά με τις προσδοκίες του κόσμου από την πολιτεία για τη στήριξη της επιστήμης και της έρευνας, αλλά και της επιχειρηματικότητας, τουλάχιστον σε πρώιμο στάδιο», είπε.
«Για το λόγο αυτό έχουμε αναλάβει μια σειρά μέτρων που βασίζεται στη χρηματοδότηση νέων επιστημόνων και ερευνητικών έργων στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας, κατά τα επόμενα τρία έτη» τόνισε. Η αρχή, σύμφωνα με τον υπουργό, γίνεται εντός του Σεπτεμβρίου, με 24 εκατ. ευρώ που αφορούν μόνο την έρευνα που συνδέεται με αυτό που καλείται «επιστημονική περιέργεια». Επισήμανε πως θα ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα.
«Σχεδιάζουμε ένα ταμείο για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας σε πρώιμο στάδιο που θα αποτελεί μέρος της όλης αναπτυξιακής προσπάθειας που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση. Το ταμείο αυτό θα στηριχτεί σε πόρους που προέρχονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αλλά και σε πόρους που προέρχονται από το ΕΣΠΑ των περιφερειών και το εθνικό ΕΣΠΑ καθώς και σε πόρους που προέρχονται από ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα βασίζονται κυρίως στο ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων το EIF (European Investment Fund)» δήλωσε ο κ. Φωτάκης και πρόσθεσε: «Η ιδέα αυτού του ταμείου θα είναι να στηρίζει την επιχειρηματικότητα με κεφάλαια σποράς καταρχήν και κατόπιν με συμμετοχές με επιχειρηματικές ιδέες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον όσον αφορά την αξιοποίησή τους».
Νικόλ Καζαντζίδου