Πρωτοποριακό πρόγραμμα για τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη

Τελευταία ενημέρωση: 16:24

 

Μόνιμες λύσεις για το πρόβλημα της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι επιδιώκει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία λαμβάνει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το μακροχρόνιο πρόβλημα, πιο έντονο στην περιοχή του Κορδελιού, με στόχο η εικόνα για τα ακριβή αίτια του φαινομένου να αρχίσει να γίνεται πιο εναργής από τον Μάιο του 2017. Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιείται εξειδικευμένο ερευνητικό πρόγραμμα, διάρκειας 18 μηνών και προϋπολογισμού 80.000 ευρώ, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, μέσω του οποίου στόχος είναι να προσδιοριστούν -για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα- οι δύσοσμες ουσίες στην ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης. 

Προχωρά επίσης η παροχή ειδικού τεχνικού εξοπλισμού στο τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, ώστε να είναι σε θέση να κάνει τις ακριβείς μετρήσεις, δειγματοληψίες και ανάλυση που απαιτούνται. Την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, προϋπολογισμού περίπου 125.000 ευρώ, που θα εγκατασταθεί στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, θα χρηματοδοτήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Τα παραπάνω ανακοίνωσε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι όποιος έχει την ευθύνη για τη μακροχρόνια δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη «θα βρει άσχημα τον μπελά του». 

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, διαβεβαίωσε ότι «κανείς δεν βγαίνει από το κάδρο του ελέγχου». Οι διαβεβαιώσεις των δύο στελεχών της περιφέρειας δόθηκαν με "φόντο" τις εκτιμήσεις των στελεχών των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) και του ΑΠΘ, σε σχέση με τον χρόνο παράδοσης των πρώτων αποτελεσμάτων των δειγματοληπτικών ελέγχων και των μετρήσεων, που αναμένεται να ρίξουν φως στα αίτια του προβλήματος μετά τον Μάιο του 2017.

Έως τον Απρίλιο η παράδοση και εγκατάσταση του εξοπλισμού

Αναλυτικότερα, όπως διευκρίνισε ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών των ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης,  Χριστόφορος Αντώτσιος, μελλοντικός διευθυντής των διυλιστηρίων στην πόλη, έως τον Απρίλιο αναμένεται να έχει παραδοθεί και εγκατασταθεί στο ΑΠΘ ο εξοπλισμός που τα ΕΛΠΕ δωρίζουν στο πανεπιστήμιο, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του προβλήματος (η παραγγελία θα γίνει άμεσα). «Ο εξοπλισμός που θα αγοραστεί έχει εκτιμηθεί ότι θα κοστίσει περίπου 125.000 ευρώ. Μαζί με τον εξοπλισμό που θα προμηθεύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, κόστους περίπου 130.000 ευρώ, πιστεύω ότι η επιστημονική κοινότητα θα διαθέτει τα εργαλεία που χρειάζεται για να διερευνηθεί η αιτία που προκαλεί τη δυσοσμία», διευκρίνισε.

Τον Μάιο τα πρώτα αποτελέσματα

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ και διευθύντρια του Εργαστηρίου, Κωνσταντίνη Σαμαρά, διευκρίνισε ότι αμέσως μόλις το ΑΠΘ προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη δειγματοληψία και  την ανάλυση δειγμάτων, η ερευνητική ομάδα θα αρχίσει να έχει τα πρώτα αποτελέσματα. «Αμέσως σχεδόν, μετά από έναν μήνα που θα χρειαστούμε για να κάνουμε κάποια βελτιστοποίηση των συνθηκών δειγματοληψίας και ανάλυσης, θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα (σ.σ. τον Μάιο του 2017)», προσέθεσε.

Τι λένε τα ΕΛΠΕ

Εξάλλου, με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου, τα στελέχη των ΕΛΠΕ επανέλαβαν τη διαβεβαίωση ότι η εταιρεία ουδεμία σχέση έχει με το πρόβλημα της δυσοσμίας, ενώ αναφερόμενα στο πρόσφατο συμβάν μικρής διάρκειας, με την εμφάνιση μαύρου καπνού στον πυρσό της μονάδας πολυπροπυλενίου, τόνισαν ότι αυτό προκάλεσε μόνο οπτική ρύπανση. «Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν έχουμε ευθύνη για το πρόβλημα της δυσοσμίας. Το ότι παρέχουμε τον εξοπλισμό είναι μία ακόμη απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στο τι ακριβώς γίνεται μέσα στις εγκαταστάσεις μας. Δεν είμαστε το πρόβλημα, θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης και με αυτή την έννοια συνεισφέρουμε. Η επιστημονική κοινότητα θα βγάλει το συμπέρασμα και θα κινηθεί μόνη της, ανεξάρτητα από εμάς» σημείωσε ο διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου, Γιάννης Κορωναίος.

Το στέλεχος των ΕΛΠΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, επισήμανε ότι το διυλιστήριο στη Θεσσαλονίκη δεν λειτουργούσε από τις 6 Νοεμβρίου λόγω εργασιών συντήρησης και το πρόβλημα της δυσοσμίας συνεχιζόταν. Προσέθεσε ότι ο μαύρος καπνός προκάλεσε «οπτική και μόνο όχληση», ενώ υποστήριξε ότι «σε όλη τη διάρκεια του συμβάντος, οι σταθμοί μέτρησης δεν κατέγραψαν καμία αξιοσημείωτη μεταβολή. Τα καυσαέρια που βγήκαν στην ατμόσφαιρα ισοδυναμούν με εκείνα δύο αυτοκινήτων σε έναν χρόνο ή με όσα παράγει μία μικρή πολυκατοικία για τη θέρμανσή της σε διάστημα δύο χειμερινών μηνών». 

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας για τη σχέση ελεγκτή-ελεγχόμενου

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ερωτηθείς κατά πόσον είναι συμβατό, ενόσω μια εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ένας ελεγχόμενος (τα ΕΛΠΕ, όπως και όλες οι υπόλοιπες βιομηχανίες στη Δυτική Θεσσαλονίκη) να κάνει δωρεές στον ελεγκτή, σημείωσε: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και όλες οι περιφέρειες στη χώρα, λειτουργεί κάτω από πολύ ασφυκτικό πλαίσιο οικονομικών, με περικοπές στον προϋπολογισμό, που ξεπερνούν το 75%. Αυτό που είχαμε μπροστά μας ήταν ένα δίλημμα. [...] Όταν είδαμε ότι για κάποιες από τις απαραίτητες μετρήσεις δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα μηχανήματα και είναι πολύ ακριβά, η Περιφέρεια αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια ιδιωτών. Κι αυτό που κάναμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι το ξεκαθαρίσαμε στα ΕΛΠΕ πως όποιος προκύψει ότι έχει την ευθύνη για αυτή τη δυσοσμία, θα βρει άσχημα τον μπελά του [...]  Δεν θα είναι τα ΕΛΠΕ που θα κάνουν την έρευνα [...] Τα ΕΛΠΕ θα χρηματοδοτήσουν το εργαλείο που λείπει από το Τμήμα Χημείας [...] Αν προκύψει ευθύνη των ΕΛΠΕ θα είμαστε το ίδιο, αν όχι περισσότερο, αυστηροί με ότι θα είμαστε με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή εστία αποδειχτεί ότι έχει την ευθύνη».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, επισήμανε, τέλος, ότι κόντρα στον πανικό, η Περιφέρεια επέμενε στον τεχνοκρατικό και επιστημονικό τρόπο επίλυσης του ζητήματος. «Έπρεπε να φύγουμε από τα στενά διοικητικά όρια και τα όρια των νομικών μας υποχρεώσεων για να πάμε σε μια λύση. Το ερευνητικό πρόγραμμα με το ΑΠΘ αποτελεί μια μεγάλη υπέρβαση» κατέληξε.

Αλ.Γ


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana