Τη συμμετοχή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Ροδόπης Α.Ε. με το ποσό των 16.388 ευρώ, που αφενός θα αυξήσει τους οικονομικούς πόρους της εταιρείας και αφετέρου θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή στο κεφάλαιό των φορέων της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστο Μέτιο, το γεγονός αυτό θα προσδώσει στην Αναπτυξιακή Ροδόπης μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης και θα επιτρέψει τη διεκδίκηση και υλοποίηση προγραμμάτων CLLD LEADER και στην ΠΕ Ξάνθης. Να σημειωθεί ότι η Αναπτυξιακή Ροδόπης αποφασίστηκε να είναι ο ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης και του LEADER της Ξάνθης, πέραν αυτού της Ροδόπης, μετά την απόρριψη συμμετοχής άλλων τοπικών εταιρικών σχημάτων στη διαχείριση της συγκεκριμένης κοινοτικής πρωτοβουλίας.
Μιλώντας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης, Στάθης Κεφαλίδης, επεσήμανε ότι το LEADER είναι ένας μηχανισμός και όχι ένα πρόγραμμα.
Ενώ το πρόγραμμα, κατατίθεται, εγκρίνεται και υλοποιείται βάση του ποσού που προϋπολογίζεται γι' αυτό, λειτουργεί ένας μηχανισμός που αποτελείται από ξεχωριστά μέρη. Σε ό,τι αφορά το LEADER, ο μηχανισμός είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι κατά τόπους Περιφέρειες, με εκτελεστικό εργαλείο στην όλη προσπάθεια, τις Αναπτυξιακές Εταιρίες.
Κεντρική ιδέα του CLLD LEADER, είναι να προκύψουν έργα αποτελεσματικά και ωφέλιμα για τις τοπικές κοινωνίες και να δημιουργούν θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στις περιοχές, όπου εφαρμόζεται.
Όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης, η εταιρία θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΑΑΤ με αρχικό ποσό 9, 45 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση του CLLD LEADER στις περιφερειακές ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης.
«Ο μηχανισμός αυτός έχει ως στόχο, κινητοποιώντας την τοπική κοινωνία, να αυξήσει τα τελικά ποσά που θα διατεθούν, με την κατάθεση επενδυτικών φακέλων», τονίζει ο κύριος Κεφαλίδης. Ο ίδιος, ανέφερε ότι, στην καρδιά της κρίσης, κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, υπήρξε διπλασιασμός επενδυτών στο νομό Ροδόπης, ενώ στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον που έδειξαν οι φορείς, καταθέτοντας τα τεχνικά τους δελτία, αυξήθηκε θεματικά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προτάσεων ενδιαφέροντος σε πάνω από 460 για την Ροδόπη και την Ξάνθη. «Από μόνο του το γεγονός αυτό είναι μια καλή είδηση, γιατί κάποιοι άνθρωποι σε περίοδο κρίσης σκέφτηκαν να βρουν διέξοδο στο επιχειρείν».
Τα επόμενα βήματα θα είναι η διαπραγμάτευση των δράσεων με το ΥΠΑΑΤ καθώς και των ποσοστών χρηματοδότησης και στη συνέχεια αναμένεται να προκύψει το τεχνικό δελτίο με τις δράσεις που θα έχουν συμφωνηθεί και, τέλος, έπονται οι προκηρύξεις του προγράμματος.
«Στόχος μας είναι, με την προκήρυξη να έχουμε όσο τον δυνατόν πιο έτοιμα σχέδια για απορροφήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσό», καταλήγει ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης
Δ. Δαμιανός