Δικαιωμένη δηλώνει η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) για την κίνηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να κρίνει ώς αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση, με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε δέκα περιοχές της Ελλάδας όλες τις Κυριακές του χρόνου (μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης). Ο ΕΣΘ είχε προσφύγει κατά της συγκεκριμένης απόφασης, μαζί με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, καθώς και εμπόρους της Θεσσαλονίκης.
«Από την πρώτη στιγμή, ο ΕΣΘ ήταν αντίθετος με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, επισημαίνοντας ότι σε μια περίοδο που αναζητούνται απεγνωσμένα τρόποι τόνωσης της ανύπαρκτης αγοραστικής δύναμης του Ελληνα και όσες ΜΜΕ έχουν παραμείνει εν λειτουργία, δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβίωσης, τέτοιες κινήσεις έρχονται να κατεδαφίσουν οποιαδήποτε έννοια αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και κοινωνίας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται ότι οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν από την αγορά, αυτό που λείπει είναι αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές.
Κατά τον ΕΣΘ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις περισσότερες ώρες λειτουργίας και στην αύξηση του κόστους λειτουργίας προσφεύγουν στην ενδοοικογενειακή υποστήριξη για να επιβιώσουν. "Με την επταήμερη εργασία και το διευρυμένο ωράριο θα οδηγηθούν, μια ώρα γρηγορότερα, στον αφανισμό τους. Εάν καταρρεύσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο χώρο του λιανικού εμπορίου, τότε δεν θα μιλάμε για αύξηση ανεργίας, αλλά για πλήρη έλλειψη εργασίας. Μόνον οι πολύ μεγάλους μεγέθους επιχειρήσεις και τα εμπορικά κέντρα, ενδεχομένως, να αντέξουν σε ένα τέτοιο καθεστώς" τονίζει η διοίκηση του συλλόγου και προσθέτει ότι η μετατροπή της Κυριακής σε "καθημερινή" ακυρώνει τη μόνη ημέρα ξεκούρασης που απομένει στον Έλληνα._