Μέγαρο Μουσικής, αλλά και διαλέξεων, θεάτρου, κινηματογράφου

Τελευταία ενημέρωση: 16:56

 

To Mέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εξελίσσεται και εκτός της μουσικής γίνεται και χώρος διαλέξεων, θεάτρου, κινηματογράφου, όπερας, συναυλιών και χορωδιών, αλλά και νέων και εικαστικών δράσεων και  «ανήσυχων ήχων» και…κοινωνικής ευαισθησίας, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τους χαλεπούς, οικονομικά, καιρούς, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο πολιτιστικής προσφοράς στον τόπο.

Με επιχορήγηση εξαιρετικά μειωμένη που μετά βίας αγγίζει το 50% του προϋπολογισμού του (συνολικά περί το 1,5 εκατ. ευρώ - όταν προ τριετίας ξεπερνούσε τα τρία εκατ. ευρώ), η διοίκηση και η καλλιτεχνική διεύθυνση του οργανισμού, καθώς και τα 40 άτομα που στελεχώνουν το σύνολο των τμημάτων του, («αριθμός σχεδόν αστείος σε σύγκριση με άλλους οργανισμούς» όπως χαρακτηριστικά είπε σήμερα ο πρόεδρός του, Νικήτας Μυλόπουλος παρουσιάζοντας το πρόγραμμα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017) «το Μέγαρο Μουσικής φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια νέου τύπου διαλεκτική σχέση με την πόλη και τους υπόλοιπους πολιτιστικούς οργανισμούς και να  καταστεί πόλος αντίστασης στην περιρρέουσα ηθική και πνευματική έκπτωση που επικρατεί εν μέσω μάλιστα βαθειάς οικονομικής κρίσης».

«Παραμένουμε ένας οικονομικά υγιής οργανισμός, με τα πόδια στη γη,  αλλά και το κεφάλι στα σύννεφα» είπε ο κ. Μυλόπουλος, στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου, ο πιανίστας, Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως «πολυσχιδές, ανήσυχο, πολυεπίπεδο και κινούμενο ανάμεσα στο εφικτό και το υπερβατικό, όπως εξάλλου οφείλει να κάνει η τέχνη» .

Με συνέπεια στη στρατηγική εξωστρέφειας και συνεργασιών που ακολουθεί το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 στηρίζει τις δημιουργικές αναζητήσεις, αγκαλιάζει τους νέους δημιουργούς, ενώ παγιώνει τη στενή και γόνιμη συνεργασία του Μεγάρου με πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η ΚΟΘ, η ΣΟΔΘ, το ΚΘΒΕ, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ή το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Συνάμα, εντείνονται οι συνεργασίες με φορείς, όπως η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το British Council και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο. 

Βίκυ Χαρισοπούλου
 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana