Η έρευνα και μελέτη της τοπικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο επίκεντρο συμφωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με τον κεντρικό δήμο της πόλης. Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υπέγραψαν χθες το μνημόνιο συνεργασίας, που περιγράφει ένα κοινό πλαίσιο δράσης σε θέματα βιβλιοθηκών, αρχείων και συλλογών και αφορά συγκεκριμένα τη συνεργασία της κεντρικής βιβλιοθήκης και των περιφερειακών βιβλιοθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης, με τη βιβλιοθήκη και το κέντρο πληροφόρησης του ΑΠΘ.
«Έχουμε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό την προσπάθεια να έχουμε με το ΑΠΘ, μία όσο μεγαλύτερη συνεργασία γίνεται, σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης, υπενθυμίζοντας ότι «το Αριστοτέλειο με τον πληθυσμό που έχει, αποτελεί ένα πολύ ουσιαστικό οικονομικό παράγοντα της Θεσσαλονίκης».
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία για τις βιβλιοθήκες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που έχει η πόλη είναι ο πολιτισμός», προσθέτοντας ότι το πανεπιστήμιο και τα αρχεία και οι συλλογές, είναι τα εργαλεία για να αναδειχθεί ο πολιτισμός.
«Είμαστε μία πόλη μέσα στην πόλη», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μήτκας, σημειώνοντας ότι το ΑΠΘ επιδιώκει τη συνεργασία με τον δήμο σε πολλά επίπεδα.
Ο κ. Μήτκας υπενθύμισε ότι η βιβλιοθήκη του ΑΠΘ συμπληρώνει φέτος 90 χρόνια λειτουργίας. «Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη, αποτελεί πρότυπο παροχής υπηρεσιών, εξελίσσεται διαρκώς και παρακολουθεί ή οδηγεί τις τάσεις στην Ελλάδα, μεταφέρει την τεχνογνωσία διαρκώς στις άλλες πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και σε άλλες βιβλιοθήκες», σημείωσε, γνωστοποιώντας ότι «η βιβλιοθήκη με τη δουλειά που έχει κάνει, και την οποία παραδέχονται όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, κέρδισε το 2016 την προεδρία του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών για τα επόμενα χρόνια».
Σ.Α.