ΑΤΕΙΘ: Ανυπόστατες οι κατηγορίες για παρακρατήσεις μελών ΕΠ

 

Νομικά ανυπόστατες χαρακτηρίζει το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης τις αιτιάσεις περί μη απόδοσης του ποσοστού παρακράτησης από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος κάποιων μελών επιστημονικού προσωπικού του Ιδρύματος. 

Με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία, που παρήγγειλε ο Εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, και η οποία αφορά απώλειες 2,7 εκατ. ευρώ στο «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ, χρήματα που όφειλαν να καταβάλουν στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) όσοι εκ των καθηγητών του Ιδρύματος ασκούν παράλληλα ελευθέρια επαγγέλματα, το ΑΤΕΙΘ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι: «Οι αποκλειστικά κατά τον νόμο υπόχρεοι στην καταβολή παρακρατήσεων που όφειλαν να γνωστοποιούν στις διοικήσεις την άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος, παρά τη μη τήρηση της σχετικής τους υποχρέωσης με ειδική νομοθετική ρύθμιση, απηλλάγησαν από κάθε ποινική ευθύνη, ρύθμιση που μέχρι σήμερα δεν έχει ελεγχθεί ως προς την συνταγματικότητά της από κανέναν δικαστικό». 

Τονίζεται δε, πως «οι διοικήσεις του ΑΤΕΙΘ έως και σήμερα προχώρησαν σε ευρύ σύνολο ενεργειών εξαντλώντας επανειλημμένα κάθε νόμιμη δυνατότητα εξεύρεσης των αναγκαίων στοιχείων για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου, παρά την αποσιώπηση των στοιχείων αυτών από τους υπόχρεους και την εξόφθαλμη και διαρκή άρνηση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών προς γνωστοποίηση των στοιχείων». 

«Δυνατότητα πρόσβασης στα απαραίτητα στοιχεία για την είσπραξη των οικείων ποσών από τους ΕΛΚΕ παρίσταται για πρώτη φορά με το νόμο 4415/2016 από τον Σεπτέμβριο του 2016, οπότε και το ΑΤΕΙΘ ενήργησε τα δέοντα προς εφαρμογή της διάταξης, με την οποία προβλέπεται πλέον σχετική διοικητική διαδικασία και αποσαφηνίζεται ότι τα οφειλόμενα ποσά δεν παραγράφονται πριν την πάροδο εικοσαετίας. Κατά συνέπεια καμιά απώλεια εσόδων δεν υφίσταται μέχρι σήμερα» διευκρινίζεται.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΑΤΕΙΘ η προσπάθεια απόδοσης «ανέρειστων νομικά ευθυνών αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό από την ουσία του θέματος, που είναι αφενός η χαριστική απαλλαγή από την Πολιτεία  των οικονομικά υπόχρεων από κάθε ποινική ευθύνη τους και αφετέρου η μη θεσμοθέτηση τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει είσπραξη από αυτούς των ποσών αυτών μέχρι το 2016, ενώ οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. που γνώριζαν την υποχρέωση απόδοσης της παρακράτησης, από τις υποβληθείσες σε αυτές φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων δεν επέβαλαν στους υπόχρεους την έκδοση των προβλεπόμενων φορολογικών στοιχείων για να καταστεί δυνατή η απόδοση». Το ΑΤΕΙ/Θ υπενθυμίζει πως έχει καταθέσει σχετικές αναφορές για το θέμα (ΔΦ1.2/5591/15-12-2014 και ΔΦ1.2/2994/12-07-2016) προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατά των αρμόδιων οικονομικών αρχών. 

Σ.Α.


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana