Αξιοποίηση της γεωθερμικής πηγής στη Ν. Απολλωνία προς όφελος των αγροτών

 

Η Βόρεια Ελλάδα είναι γνωστό ότι διαθέτει σημαντικές γεωθερμικές πηγές σε διαφορετικά βάθη. Αυτά που βρίσκονται σε θεωρητικά μικρά βάθη (100-1500 μ) είναι και τα πλέον αξιοποιήσιμα και ενδείκνυται για γεωθερμική εκμετάλλευση. Ένα τέτοιο αποτελεί και η γεωθερμική πηγή στην Ν. Απολλωνία.

Σε αυτή την όμορφη γωνιά του Νομού Θεσσαλονίκης υπάρχει διαθέσιμο γεωθερμικό πεδίο που μετά τη διαπίστωσή του δεν έχει αξιοποιηθεί. Αυτό όμως στο άμεσο διάστημα θα αλλάξει, καθώς και τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχή. Όλο το έργο, σε αυτό το πρώτο μέρος του πλάνου, θα πραγματοποιηθεί σε τρία τμήματα.

Το πρώτο τμήμα αναμένεται να περιλαμβάνει την αξιοποίηση της γεωθερμίας σε έκταση 1.132 στρεμμάτων. Το δεύτερο τμήμα περιλαμβάνει εκμετάλλευση έκτασης 610 στρεμμάτων και το τρίτο τμήμα περιλαμβάνει εκμετάλλευση έκταση 854 στρεμμάτων.

Η θερμική ενέργεια στο πρώτο τμήμα θα αξιοποιηθεί για τη θέρμανση των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων καλλιέργειας τομάτας και αγγουριού, συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων . Η ετήσια κατανάλωση θερμικής ενέργειας για τα θερμοκήπια που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή είναι 2.331 κιλοβατώρες και η θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού είναι 40 – 42 βαθμοί Κελσίου.

Το δεύτερο τμήμα περιλαμβάνει την αξιοποίηση της ενέργειας σε καλλιεργούμενη έκταση 18 στρεμμάτων που περιλαμβάνει τρία θερμοκήπια, ενώ το τρίτο τμήμα αξιοποίησης του πεδίου περιλαμβάνει την αξιοποίηση της θέρμανσης υαλόφρακτου θερμοκηπίου καλλωπιστικών φυτών της περιοχής, έκτασης 20 στρεμμάτων. Η ετήσια κατανάλωση θερμικής ενέργειας της συγκεκριμένης μονάδας είναι 2.869 κιλοβατώρες.

Κυριάκος Παρασίδης


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Περισσότερες Ειδήσεις

Το κόμβο του αεροδρομίου "Μακεδονία" και τα διόδια των Μαλγάρων απέκλεισαν αγρότες

"Η ριζική μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση το 2017"

eana