Έκθεση για τις "Ελληνίδες των αρχών του 20ου αιώνα" διοργανώνει, με αφορμή τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Hμέρας για την Γυναίκα (8 Μαρτίου - Διεθνής Ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης . Μέσα από τα εκθέματα, σημαντικά τεκμήρια από το σπουδαίο αρχείο που διαθέτει ο κ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης, καταξιωμένος μουσικός – πιανίστας, ενεργός δικηγόρος, συλλέκτης και Γενικός Γραμματέας της Φ.Α.Α.Θ, αναδεικνύονται οι γυναίκες του 20ου αιώνα : γυναίκες λόγιες, γυναίκες καλλονές, γυναίκες της τέχνης, γυναίκες της Θεσσαλονίκης, γυναίκες στον πόλεμο, γυναίκες και φιλανθρωπία, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Tην ημέρα των εγκαινίων, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, στις 20.00 στην Αίθουσα Τέχνης της Φ.Α.Α.Θ, θα μιλήσουν για την έκθεση η ομότιμη καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Θεοφανώ Παπαζήση και η Ιστορική Μουσικολόγος και επιμελήτρια της έκθεσης, Ειρήνη Μοσχόβου.
Λίγα λόγια για την έκθεση
Η ελληνική γυναικεία φύση έχει παρουσιαστεί πολλές φορές και ποικιλοτρόπως. Αν και έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης στην ελληνική και όχι μόνο βιβλιογραφία, δεν έχει παρουσιαστεί ωστόσο ως αντικείμενο μονογραφικής έκθεσης. Το κενό αυτό γίνεται πιο έντονο, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουμε πια στην διάθεσή μας πλούσια και ανεξερεύνητα ιδιωτικά αρχεία και συλλογές οικογενειών της χώρας, που διαθέτουν ανεκτίμητα, κατάλληλα προς έκθεση, ιστορικά τεκμήρια. Ως μοναδική πηγή ορίζεται το αρχείο Κωνσταντινίδη, ένα εκ των σημαντικότερων της χώρας μας, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΦΑΑΘ.
Προστίθεται δε, ότι, "στις αρχές του 20ου αιώνα κυριαρχεί η συζήτηση για τη χειραφέτηση των γυναικών. Τα περιοδικά παρουσιάζουν εκτενή αρθρογραφία και αφιερώματα με γυναίκες και άντρες να εκθέτουν την γνώμη τους επί του θέματος. Η γυναίκα αρχίζει να αποζητά την ισότητα και η εποχή είναι αδύνατο να της το αρνηθεί".
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται, επίσης, ότι πρόκειται για "μια έκθεση για την Ελληνίδα σκοπεύει να αναδείξει γνωστές φυσιογνωμίες της πρώτης εικοσαετίας του 1900, όπως αυτές παρουσιάζονται σε φωτογραφίες και στον περιοδικό τύπο της εποχής, που σήμερα η κοινή συλλογική μνήμη του μέσου Έλληνα έχει λησμονήσει". Στην έκθεση - σύμφωνα με την ανακοίνωση "τίθενται ερωτήματα όπως: Ποιος ήταν ο ρόλος της Ελληνίδας στον πόλεμο; Ποιες ήταν αυτές που κατάφεραν να διαπρέψουν με τα επιτεύγματα τους; Ποιες θεωρούνταν οι ωραιότερες των υπάρξεων την εποχή εκείνη; Ποιες ήταν οι Ελληνίδες που με την τέχνη τους συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της νεοελληνικής τέχνης; Ποιες υπήρξαν οι φυσιογνωμίες της διασποράς οι οποίες διέμεναν στις κοινότητες της Αιγύπτου, της Αμερικής; Αυτά και πολλά άλλα θα απαντηθούν μέσω εικόνων και κειμένων που θα μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μία εποχή χίλια ιδεολογικά μίλια μακριά".