O πρωτογενής τομέας δεν είναι "πλέον παίκτης του πάγκου, αλλά εντάχθηκε στη βασική ενδεκάδα", τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, από το βήμα του 3ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.
Η ανάπτυξη της Ελλάδας, πρόσθεσε ο υπουργός, στηρίζεται σ' αυτόν τον τομέα, κάτι που έχουν συνειδητοποιήσει τόσο η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες όσο και οι επενδυτές και οι παραγωγοί. "Η συνειδητοποίηση αυτή από το σύνολο των εμπλεκομένων είναι και το πιο ενθαρρυντικό σημάδι για το τι μέλλει γενέσθαι στο άμεσο μέλλον", υπογράμμισε.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι οι ανάγκες σε ενέργεια είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα στην παραγωγή. Διευκρίνισε, δε, ότι στον τομέα αυτό -ιδιαίτερα στη φυτική παραγωγή- το κόστος "αγγίζει" το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Νet Μetering, με το οποίο, όπως τόνισε, οι αγρότες μπαίνουν στον συμψηφισμό ενέργειας. "Δηλαδή, να μπορεί να εγκαταστήσει (ο αγρότης) ένα φωτοβολταϊκό σύστημα και η ενέργεια που θα παράγει να συμψηφίζεται με αυτήν της κατανάλωσης", σημείωσε ο υπουργός και εξήγησε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα προκηρυχθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 και θα ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης. "Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις συμπράξεις", ανέφερε, επισημαίνοντας ότι θα αφορά και σε κάλυψη δαπανών στο 100%.
Ελενα Αλεξιάδου
Νέα διετής παράταση στην Ελλάδα για αποπληρωμή οφειλών 500 εκατ. ευρώ στην ΕΕ. και οικονομική στήριξη στους αγρότες των νησιών του Αιγαίου, υποσχέθηκε ο κοινοτικός επίτροπος, Φιλ Χόγκαν
Από το 2019 και όχι από φέτος, θα ξεκινήσει την αποπληρωμή 500 εκατ. ευρώ (σε 4 ισόποσες δόσεις) που οφείλει η Ελλάδα προς την ΕΕ, στο πλαίσιο δημοσιονομικών διορθώσεων, με τον κοινοτικό επίτροπο της ΕΕ για θέματα γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, να επισημαίνει ότι η διετής αυτή παράταση, έρχεται από προηγούμενη που είχε δοθεί το Ιούνιο του 2012, για έναρξη καταβολής από φέτος.
«Εκτιμώ ότι η ΕΕ είναι ευέλικτη απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και εγώ προσωπικά αντιμετωπίζω με γενναιοδωρία τα θέματα της χώρας. Δεν περιμένω να ρυθμιστούν οι οφειλές αύριο, αλλά σίγουρα θα πρέπει να τακτοποιηθούν, αφού στην ΕΕ οφείλουμε να προστατεύουμε και τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων», είπε ο κ. Χόγκαν, από το βήμα του 3ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το Economist στη Θεσσαλονίκη. Επισήμανε, μάλιστα, ότι έχει άριστη και στενή συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, «ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε καλύτερη».
Για τη συνεργασία του με τον κοινοτικό επίτροπο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ζητώντας "περισσότερη ευελιξία εκ μέρους της ΕΕ", είπε χαρακτηριστικά: «συνολικά πρέπει να επιστραφούν 3 δισ. ευρώ και αν μας καλέσουν να τα πληρώσουμε αύριο, τότε ο πρωτογενής τομέας σφράγισε». Για το υπόλοιπο ποσό, που οφείλει η Ελλάδα στην ΕΕ και που αφορά σε ανακτήσεις απο Συνεταιρισμούς και το "πακέτο Χατζηγάκη" και αυτό του "Κοντού", ο κ. Αποστόλου, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, έκανε γνωστό ότι «το θέμα βρίσκεται επί τάπητος, αλλά ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις διαβουλεύσεις που πρέπει να γίνουν».
Αναφορικά με την επιπλέον οικονομική στήριξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στα νησιά του Αιγαίου, που δοκιμάζονται λόγω των προσφύγων, ο κοινοτικός επίτροπος επισήμανε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα οριστεί το ακριβές κονδύλι που θα δοθεί. Ο κ. Αποστόλου από την πλευρά του είπε ότι μέσω του ΠΑΑ αποφασίστηκε η διάθεση ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ, προς τους νησιώτες αγροτοκτηνοτρόφους, «αναμένουμε το πράσινο φως απο την ΕΕ για να δοθεί ένα επιπλέον ποσό ύψους 14 εκατ. ευρώ σε αυτούς».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ, για το ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ που διαθέτει φέτος η ΕΕ για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων της Γηραιάς Ηπείρου, ο κ. Χόγκαν επισήμανε ότι δίνονται κατά προτεραιότητα και ύστερα απο σχετική αίτηση που θα πρέπει να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι Ευρωπαίοι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, ενώ διευκρίνισε ότι το 2019 το συγκεκριμένο ποσό θα αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ. Πάντως, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ακόμη δεν έχουμε αιτήσεις από Έλληνες ενδιαφερόμενους, ιδίως τους παραγωγούς φέτας. Περιμένουμε τις αιτήσεις τους, που ακόμη δεν έχουν κάνει, ώστε να μπορέσουν με τα ποσά που θα λάβουν να προχωρήσουν στην προώθηση των προϊόντων τους.Τα λεφτά πάντως υπάρχουν και τους περιμένουν».
Μεταξύ άλλων, ο κοινοτικός επίτροπος στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αγροδιατροφικό χώρο και τονίζοντας ότι «κατανοώ τα προβλήματα των Ελλήνων, με δεδομένο ότι αντίστοιχες καταστάσεις ζήσαμε και στην Ιρλανδία, όπου είμαι υπουργός», ο κ. Χόγκαν επισήμανε ότι «η γεωργία βοήθησε στην ανάκαμψη της χώρας μου και εκτιμώ ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα».
Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνοντας ικανοποιημένος από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται απο την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Χόγκαν ανέφερε ενδεικτικά «στο τρίτο τρίμηνο του 2016 οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών πρϊόντων αυξήθηκαν σε αξία κατά 300 εκατ. ευρώ, μειώνοντας έτσι το έλλειμμα που διαμορφωνόταν στα 800 εκατ. ευρώ». Πέραν αυτού, θετική ιδιαίτερα είναι η μεγάλη ζήτηση για τα προγράμματα που αφορούν νέους αγρότες και την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, όπως επισήμανε ο ίδιος.
Επιπλέον, ο κοινοτικός επίτροπος ζήτησε από την Ελλάδα να συμβάλλει στη δημόσια διαβούλευση, θα διαρκέσει άλλες οκτώ εβδομάδες, που γίνεται για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από το 2020 και μετά. Υπενθύμισε ότι για την περίοδο ως το 2020, οι Έλληνες αγρότες λαμβάνουν σε εισοδηματικές ενισχύσεις 14 δισ. ευρώ και άλλα 5 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη.
Αναφορικά με το θέμα της φέτας, ο κ. Χόγκαν επανέλαβε ότι όταν το 1981 η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΕ την ονομασία «φέτα» χρησιμοποιούσαν άλλες 13 χώρες- στο σύνολο των 15 μελών-ενώ σήμερα και ύστερα απο τις νομικές προσπάθειες που έγιναν, η μόνη «φέτα» σε όλη την ΕΕ είναι η ελληνική, με τα συγεκριμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, σημείωσε ότι η ΕΕ μέσω συμφωνιών, έχει επεκτείνει την προστασία του συγκεκριμένου προϊόντος σε επιπλέον 15 χώρες, μεταξύ των οποίων τις Κορέα, Κολομβία και Ελβετία.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος σημείωσε, στόχος είναι η προσωρινή προστασία της φέτας που πρόσφατα επιτεύχθηκε για Καναδά και Νότιο Αφρική, με την αναγραφή και της χώρας προέλευσης-χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία-, να επεκταθεί και μετά την προβλεπόμενη πενταετία και να λάβει διεθνείς διαστάσεις, οπότε και το θέμα θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος.Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι ήδη γίνονται διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία.
Αναφερόμενος στην απελευθέρωση της Κοινοτικής Αγοράς Ζάχαρης από τον Σεπτέμβριο, ο κ. Χόγκαν είπε ότι ουσιαστικά ανοίγει και για την Ελλάδα η προοπτική ανάπτυξης της παραγωγής στέβιας, παρά το ότι «το lobby των μεγάλων της ζάχαρης» είναι ισχυρό, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε.
«Η ΕΕ θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να γίνει η προσαρμογή σε ό,τι αφορά και την στέβια, στο σύστημα γεωγραφικής ένδειξης», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η ΕΕ είναι αυτή που υποστηρίζει τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ όπως και ΠΓΕ.
Κατά την ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Χόγκαν προέτρεψε τους Έλληνες παραγωγούς και επιχειρηματίες να εστιάσουν στην «ποιότητα» και στην «ασφάλεια» των τροφίμων, στοιχεία, που όπως υπογράμμισε, στα οποία τα ελληνικά προϊόντα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.Διευκρίνισε, ότι για να εξασφαλιστούν αυτά τα δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα ο δρόμος είναι "η στροφή και εμμονή της αγροτικής οικονομίας, στην αειφόρο ανάπτυξη".
Μεταξύ άλλων, ο κοινοτικός επίτροπος τόνισε ότι το 40% του εμπορικού πλεονάσματος της ΕΕ αφορά αγροτοδιατροφικά προϊόντα, το οποίο σημαίνει ότι στα 26 δισ. ευρώ, γεωργία και κτηνοτροφία ευρύτερα, συνέβαλαν με 10,5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό δε σημείωσε ότι στόχος είναι το πλεόνασμα αυτό να πολλαπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια, με τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων της ΕΕ να αυξάνονται κατά 6%, ετησίως, στην επόμενη πενταετία.
Έλενα Αλεξιάδου
Αγρότες και τεχνολογία πρέπει πια να συμβαδίζουν, επισημάνθηκε στο συνέδριο του Economist
Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη ο γεωργός να γνωρίζει και την τεχνολογία εκτός από τη γη, υπογράμμισε ο cloud leader, IBM Ελλάς & Κύπρου, Χάρης Λιναρδάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας δε ότι, "η τεχνολογία θα πρέπει να είναι φιλική προς τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα".
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίζει πλέον τεράστιο ρόλο στην αγροτική παραγωγή, μέσω της ανάλυσης των δεδομένων από τις μετρήσεις στα χωράφια και στο πλαίσιο αυτό μίλησε για δυνατότητες όπως: δημιουργία αρχείου της περιοχής και φωτογράφηση μεγάλων εκτάσεων για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων, με στόχο τις καλύτερες δυνατές επιλογές στην παραγωγική διαδικασία.
Από την πλευρά του ο Business Mobile Marketing Manager, WIND Ελλάς, Γιώργος Σταμάτης, επισήμανε ότι το 2008 o αριθμός των συνδεδεμένων αντικειμένων άγγιξε τα 7 δισ, ισοφαρίζοντας τον αριθμό των ανθρώπων εν ζωή. Όπως είπε, κάθε δευτερόλεπτο 80 νέες συσκευές συνδέονται στο ίντερνετ για πρώτη φορά.
Αναφερόμενος στη «γεωργία ακριβείας», μίλησε για ένα σύστημα παραγωγής που στηρίζεται στη διαχείριση των εισροών σε έναν αγρό σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της καλλιέργειας, τόσο χωρικά όσο και χρονικά, με οφέλη στην αύξηση της απόδοσης της παραγωγής και στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.
E.A.
Tι πιστεύουν οι επιχειρηματίες για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας
Την ανάγκη σύζευξης δύο βασικών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας, της αγροδιατροφής και του τουρισμού, ώστε η Ελλάδα να ανακάμψει από την κρίση, υπογράμμισε - από το βήμα του 3ου συνεδρίου αγροτικής επιχειρηματικότητας του Economist στη Θεσσαλονίκη - ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farms, Εμμανουήλ Δομαζάκης.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι μεγάλες εισροές τουριστών, που στα επόμενα χρόνια δεν αποκλείεται να αυξηθούν και στα 30 εκατ. αφίξεις ετησίως, δεν αξιοποιούνται επαρκώς για την προβολή των ελληνικών τροφίμων και ποτών, καθώς δεν επιδιώκεται ούτε από τον κλάδο της εστίασης, ούτε από το ξενοδοχειακό χώρο η "γνωριμία" τους με προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας.
Συρρίκνωση κατανάλωσης κατά 25%
Αναφερόμενος στην "ασφυκτική" - όπως τη χαρακτήρισε - κατάσταση, που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο κ.Δομαζάκης επισήμανε ότι η αγορά των καταναλωτικών προϊόντων στο λιανεμπόριο έχει μειωθεί από τα 12 δισ. ευρώ προ ετών, σε μόλις 8,5 δισ. "Με άλλα λόγια, έχουμε μείωση κατανάλωσης 25%", σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν βιώσει την αστάθεια στο λιανεμπόριο, δίνοντας έμφαση στην περίπτωση του Μαρινόπουλου, "που δεν παύει να είναι το 1% του ΑΕΠ" και ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί, με όλες τις συνέπειες για τους Ελληνες παραγωγούς.
Ο κ.Δομαζάκης, επισήμανε, ακόμη, την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης για τις εταιρείες, μικρές ή μεγάλες, που θέλουν, είτε έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε μια περίοδο συνεχιζόμενης αστάθειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Σε σχέση, ειδικά με την Creta Farm, σημείωσε ότι στη διάρκεια της κρίσης η εταιρεία συνέχισε να επενδύει το 5% των εσόδων της στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια έχει κατοχυρώσει 17 διεθνείς πατέντες και έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία, που εντάχθηκε στο Πακέτο Γιουνκέρ, κατόπιν αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
BASF Hellas: Επιβεβλημένη η αναδιάρθρωση της γεωργίας, αλλά και η αλλαγή του συστήματος δακοκτονίας
Την πεποίθηση ότι η αναδιάρθρωση της ελληνικής γεωργίας είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, αλλά και να καταστεί δυνατή η κάλυψη της ζήτησης από μεγάλες αγορές του εξωτερικού, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΑSF Hellas, Βασίλης Γούναρης και πρόσθεσε ότι "η αναδιάρθρωση αυτή περνά μέσα από τη δημιουργία ομάδων παραγωγών και στηρίζεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ".
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ.Γούναρης σε μια βασική, όπως είπε, παθογένεια της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, "που αποτελεί βαρίδι για το ελαιόλαδο". Η παθογένεια αυτή είναι, όπως είπε, "το απαρχαιωμένο σύστημα δακοκτονίας, όπως αυτό εφαρμόζεται κεντρικά εδώ και μισό αιώνα".
Κατά τον κ.Γούναρη, το 2016, εξαιτίας της διαχείρισης αυτής, εκτιμάται ότι χάθηκε το 50% της αξίας της πανελλήνιας παραγωγής ελαιολάδου, ενώ μεγάλο ποσοστό των καλλιεργειών υπολογίζεται ότι "έδωσε" προϊόν ποιοτικά υποβαθμισμένο. "Το σύστημα δακοκτονίας πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο, αποκεντρωμένο και σύγχρονο, γιατί δεν είναι δυνατόν να χάνουμε προϊόν αξίας μισού δισ. ευρώ", είπε χαρακτηριστικά.
GAIA Eπιχειρείν: Ζητούνται αναδιοργάνωση δημόσιας διοίκησης, παιδεία, συνεργασία
Ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας λειτουργούν η αδυναμία αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, η παιδεία και η έλλειψη επαρκών συνεργειών στην Ελλάδα, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA Επιχειρείν, Ιωάννης Κουφουδάκης. Ο ίδιος, πρόσθεσε, ότι παρά τα όσα λέγονται κι ακούγονται για την ευοίωνη προοπτική ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας, "σήμερα οι παραγωγοί βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης, ενώ τα καταστήματα και οι αλυσίδες λιανεμπορίου κλείνουν το ένα μετά το άλλο, την ίδια στιγμή που το καταναλωτικό κοινό διεκδικεί ποιοτικότερα και φθηνότερα προϊόντα".
Όπως είπε, για να βελτιωθεί η κατάσταση, "ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να κάνει δύο πολύ σημαντικά βήματα: να θέσει απλούς και εφαρμόσιμους κανόνες και να ελέγχει την εφαρμογή τους. Ούτε να επιχειρεί, ούτε να επιλέγει ποιος και με ποιον τρόπο θα επιχειρήσει".
Ο κ.Κουφουδάκης, πρόσθεσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ελληνική γεωργία σήμερα είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις και το μεγάλο κόστος των εισροών, ενώ "αγκάθι" αποτελεί και η αδήλωτη εργασία - παραγωγή, για την οποία διατύπωσε την εκτίμηση ότι φέτος θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη.
Αναφερόμενος στην αξία των συνεργασιών, με έμφαση στο παράδειγμα της ίδιας της GAIA Επιχειρείν, o κ.Κουφουδάκης, επισήμανε ότι μέσα σε τρία χρόνια τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν είναι λαμπρά: "Έχουμε βοηθήσει στην ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών και συμβάλλει στην εισαγωγή της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία και έχουμε κάνει πάρα πολλά, για να μειωθεί κόστος εισροών. Θα κάνουμε ακόμη περισσότερα για να βοηθήσουμε και στην εξωστρέφεια του ελληνικού αγροτικού προϊόντος".
REDESTOS Group: Αναγκαία 10ετής συμφωνία παραγωγών, βιομηχάνων, πολιτείας
Πρόταση για την "ενορχήστρωση" δεκαετούς συμφωνίας, που μπορεί να έχει και διακομματικό χαρακτήρα, μεταξύ παραγωγών και συνεταιρισμών, βιομηχάνων και πολιτείας, ώστε να προωθηθεί ο ελληνικός πρωτογενής τομέας, κατέθεσε - επικαλούμενος το αντίστοιχο παράδειγμα της Ολλανδίας - ο πρόεδρος της REDESTOS Agrotechnology Group, Νίκος Ευθυμιάδης.
"Πολιτεία, αγροτικοί φορείς κι επιχειρηματίες πρέπει να έρθουν σε συμφωνία. Δεν μπορεί ο κάθε βιομήχανος, πολιτικός ή συνδικαλιστής στον αγροτικό τομέα να έχει μόνο τη δική του άποψη. Να κάνουμε ό,τι έκανε η Ολλανδία, μια βίβλο για 10 χρόνια, όπου όλοι θα συμφωνούν στον ρόλο που θέλουν να παίξουν, στο ποια ευθύνη αναλαμβάνουν και στο πώς θα βελτιωθεί το αγροτικό εισόδημα", σημείωσε.
Κατά τον κ.Ευθυμιάδη, που είναι και πρόεδρος επί Τιμή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τα τελευταία 30 χρόνια η Ελλάδα μάλλον οπισθοχώρησε σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. "Έκλεισε σχεδόν το ΕΘΙΑΓΕ, καταργήθηκε το Ινστιτούτο Βάμβακος, δεν υπάρχει (ινστιτούτο) καπνού, τα (ινστιτούτα) σιτηρών υπολειτουργούν κι αυτό έχει συνέπειες και για τον ιδιωτικό τομέα, που δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί αντίστοιχα με άλλες χώρες όπου υπάρχει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα", επισήμανε και πρόσθεσε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει η ελληνική πολιτεία και πώς θα αξιοποιήσει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας._
Αλ.Γ
Σε πιο δημιουργική αντιμετώπιση της φορολογίας των αγροτών για εξισορρόπηση του υψηλού κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, αναφέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης
Ο συνεργατισμός και η πιο δημιουργική αντιμετώπιση της φορολογίας των αγροτών, θα εξισορροπήσει το υψηλό κόστος παραγωγής για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης στη διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο Συνέδριο για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα με τίτλο «Συγκομιδή για την Ανάπτυξη;».
Kατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Τσιρώνης επισήμανε ότι υπολογίζεται στα 700 δισ. ευρώ για τη χώρα μας μέχρι το 2100 το κόστος της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος και με βάση ότι η οικονομική μεγέθυνση εξακολουθεί να στηρίζεται στην εκθετική κατασπατάληση των φυσικών πόρων.
Όπως είπε, 45 χρόνια μετά την πρώτη πετρελαϊκή κρίση η ανάπτυξη έχει υποκαστασταθεί από τη μεγέθυνση και όπως πρόσθεσε, "ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να διατηρήσει ρυθμούς μεγέθυνσης κοντά στο 3%, είναι πολύ αμφίβολο εάν αυτή δεν είναι απλά λογιστικές εγγραφές σε χρηματιστήρια παραγώγων ή αντιστοιχούν σε υπαρκτά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τα τρόφιμα".
Τα προβλήματα και οι λύσεις για άνθιση του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα
Αναφερόμενος στα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν έτσι ώστε ο ελληνικός πρωτογενής τομέας να μπορέσει να απαντήσει στις προκλήσεις και να αποτελέσει βασικό πυλώνα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ο ίδιος είπε ότι αυτά έγκειται στο υψηλό κόστος παραγωγής, στη χαμηλή διείσδυση στις διεθνείς αγορές, στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και στον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις διεθνείς μεταφορές υψηλού αποτυπώματος άνθρακα.
Για το υψηλό κόστος παραγωγής, ο κ.Τσιρώνης είπε, ότι οι παραγωγοί στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν "ολιγοπωλιακές πρακτικές στις εισροές τους" και ακόμη "πανομοιότυπα προϊόντα της ίδιας φίρμας, κοστίζουν υποπολλαπλάσια στη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία ή τη Βουλγαρία". Επιπλέον, ανέφερε ότι "μημονιακές δεσμεύσεις επιβάλλουν υψηλό ΦΠΑ στο πετρέλαιο, που τελικά δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος, αφού συμψηφίζεται με το ΦΠΑ των εκροών, ενώ ο κλήρος στη χώρα μας είναι μικρός και κατακερματισμένος".
Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση στα προαναφερόμενα προβλήματα είναι κυρίως "η συνεργατικότητα και μία πιο δημιουργική αντιμετώπιση της φορολογίας των αγροτών που θα πολλαπλασιάσει τα οφέλη".
Για τη χαμηλή διείσδυση στις διεθνείς αγορές, ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι τα ελληνικά προϊόντα, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως η φέτα, δεν έχουν αναγνωρισιμότητα, μεγάλο ποσοστό αγροτικών προϊόντων πωλούνται χωρίς τυποποίηση, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές (4 ευρώ/λίτρο για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με τελική τιμή στη λιανική από 15-45 ευρώ), καταγράφεται μεγάλο το κόστος μεταφορών και στις ευρωπαϊκές αλυσίδες λιανεμπορίου δεν εμπιστεύονται τον Έλληνα παραγωγό, γιατί δεν εξασφαλίζει σταθερές ποσότητες. Πρόσθεσε δε, ότι στην Ελλάδα δεν λειτουργούν δημοπρατήρια, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί ο ανταγωνισμός και να αντιμετωπίζουμε ολιγοψωνιακές συμπεριφορές. "Και εδώ η απάντηση είναι η συνεργατικότητα", είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι σημαντικότερη ώθηση θα "αποκτήσουμε εάν αναπτύξουμε τα Logistics με HUBS και Clusters".
Για την εγκατάλειψη της υπαίθρου και σχολάζουσες γαίες ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε ότι μετά τον ελληνικό εμφύλιο, για πολιτικούς λόγους, η ύπαιθρος εγκαταλείφθηκε. "Ένας φαύλος κύκλος ξεκίνησε με τον πληθυσμό να μειώνεται και αντίστοιχα να μειώνονται και οι δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, ιατρεία", υπογράμμισε.
Toνίζοντας ότι αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει, επισήμανε ότι πρέπει να δοθούν πόροι για την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία σε ανέργους για επανακαλλιέργεια εγκαταλειμμένων καλλιεργειών. "Αρχικά η παραγωγή μπορεί να διοχετεύεται σε κοινωνικές δομές αλληλεγγύης, αλλά εκτιμούμε ότι αυτοί οι άνεργοι μετά το πέρας των προγραμμάτων θα συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητα", υπογράμμισε.
Παράλληλα, για το συγκεκριμένο θέμα ο ίδιος σημείωσε ότι μπορούν πρόσφυγες και άνεργοι να προσληφθούν για έργα ορεινής υδροπονίας, δασοπονίας κατά τα πρότυπα της Tennessee Valey Authority, αλλά και να αξιοποιηθούν τα μοναδικά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά στη χώρα μας.
Σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι το ζήτημα δεν είναι να υποκατασταθεί με ιδιωτική πρωτοβουλία με δημόσιες και ευρωπαϊκές επενδύσεις, ο αναπλητρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι "το ζήτημα είναι να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της εγκατάλειψης με έναν ενάρετο κύκλο που θα ξαναζωντανέψει πληθυσμιακά τις ορεινές περιοχές".
Μάλιστα διευκρίνισε ότι σε αυτές τις εγκατελειμένες περιοχές, σε συνδυασμό με τον ορεινό και τον πεζοπορικό τουρισμό "υπάρχει ένας οικονομικός γίγαντας που κοιμάται με εξαιρετικά χαμηλές σημερινές αξίες που εγγυώνται υψηλότατη προστιθέμενη αξία ακινήτων. Μόλις ανακάμψουν πληθυσμιακά αυτές οι περιοχές τα στρατηγικά πλεονεκτήματα μπορούν να συντηρήσουν βιώσιμες επενδύσεις σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας".
Για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις διεθνείς μεταφορές υψηλού αποτυπώματος άνθρακα, ο κ. Τσιρώνης τονίζοντας ότι "δεν είναι οπαδός προστατευτικών λογικών", σημείωσε ωστόσο ότι είναι αθέμιτο οι διεθνείς αεροπορικές και ναυτιλιακές μεταφορές να ευνοούνται φορολογικά και να "καταλήγουμε να κοστίζει παραπάνω η οδική μεταφορά ενός προϊόντος μέσα στην Ελλάδα από τη μεταφορά ομοειδούς προϊόντος από την Τυνησία ή τη Βραζιλία, όταν μάλιστα η δεύτερη έχει ένα σοβαρότατο περιβαλλοντικό αποτύπωμα". Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι η Ε.Ε θα πρέπει να πρωτοστατήσει σε πολιτικές που να στηρίζουν την εγγύτητα.
Επένδυση σε ποιότητα
Τα μειονεκτήματα της Ελλάδας με το εξαιρετικά σύνθετο γεωγραφικό ανάγλυφο, δημιουργούν και ένα απαράμιλλο στρατηγικό πλεονέκτημα που αφορά σε προϊόντα μοναδικής ποιότητας και διατροφικής αξίας, όπως επισήμανε ο κ. Τσιρώνης.
"Ελάχιστοι ίσως γνωρίζετε ότι το κρέας από αρκετές ράτσες ελληνικών προβάτων, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε Ω3 λιπαρά. Μιλάμε λοιπόν για ένα πλεονέκτημα εξαιρετικά σημαντικό για τον καταναλωτή", υπογράμμισε.
Αντίστοιχο ενδιαφέρον πρέπει να δοθεί σύμφωνα με τον ίδιο και στις ελληνικές ποικιλίες. Σήμερα όπως είπε παρεμποδίζεται η καλλιέργεια τους, "χωρίς κανέναν λόγο, επειδή δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν στους ευρωπαϊκούς καταλόγους, όπως τα γνωστά υβρίδια".
Τέτοιες κανονιστικές απαγορεύσεις θα πρέπει να περιοριστούν και να "αφήσουμε μία χαραμάδα για τις παραδοσιακές ποικιλίες, που στο μέλλον μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμος πλούτος, αφού είναι πολύ καλύτερα προσαρμοσμένες στις εδαφολογικές συνθήκες και επειδή ακριβώς δεν έχουν καθορισμένη γενετική ταυτότητα, πιθανότατα θα είναι πιο εξελίξιμες στις κλιματικές μεταβολές", τόνισε.
Έλενα Αλεξιάδου
Ξανασυστήνοντας τον ελληνικό αγροδιατροφικό κλάδο, στο συνέδριο του Economist
«Χρειάζεται μια γρήγορη ανάπτυξη. Ο τόπος δεν μπορεί να συρθεί άλλα 10-15 χρόνια με αυτόν το ρυθμό. Ειδάλλως, θα καταλήξει εθνικό γηροκομείο», ανέφερε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο ομότιμος καθηγητής, κοσμήτορας στο Κολέγιο Περρωτής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Αθανάσιος Τσαυτάρης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να «ξαναπατήσει» στην πρωτογενή παραγωγή.
Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι ο πρωτογενής τομέας έχει ήδη διαθέσιμους πόρους -ύψους 20 δισ. ευρώ- προς αξιοποίηση και τόνισε ότι υπάρχουν "καλά δείγματα γραφής στο χρηματοπιστωτικό τομέα ως προς τη δυνατότητα και τη διάθεση συμβολής του".
Στην ενότητα του συνεδρίου του Economist, ξανασυστήνοντας τον ελληνικό αγροδιατροφικό κλάδο, ο πρόεδρος Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, επισήμανε ότι "η εισαγωγή νέων ευέλικτων πρακτικών στην αγροτική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα και ο στρατηγικός σχεδιασμός, αποτελούν το κλειδί για την επιτυχής λειτουργία του". Στο πλαίσιο αυτό, είπε χαρακτηριστικά ότι αποτελεί μονόδρομο η υιοθέτηση ενός πλαισίου στόχων που επικεντρώνονται στα ποιότητα, εκσυγχρονισμό, καινοτομία και την εξωστρέφεια.
«Η ανάγκη αυτή για την εισαγωγή νέων πρακτικών συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας, εξωστρέφειας, νέων καινοτομιών στην παραγωγή, και στην εμπορία, και καθετοποίησης των παραγωγικών δραστηριοτήτων, μας οδήγησε το 2002, στη δημιουργία της θυγατρικής μας MEDITERRA A.E. Στην εταιρεία αυτή, η ένωση μαστιχοπαραγωγών Χίου έχει το 52% του μετοχικού μεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 38% ανήκει σε ιδιωτικά νομικά πρόσωπα», εξήγησε ο κ. Τούμπος.
Όπως είπε, «η εταιρεία είναι εισηγμένη στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και είναι ο κύριος εκφραστής της εμπορικής πολιτικής, του marketing, και του «χτισίματος» της αναγνωρισιμότητας της μαστίχας και των προϊόντων της σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε μέσω του δικού μας δικτύου, είτε σε σύμπραξη με αντιπροσωπείες και κανάλια διανομών».
Προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση, χρειάζεται 20 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, foodstandard, Στέλιος Δρυς, προσθέτοντας ότι "τα μισά από αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν εύκολα και άμεσα από την ελληνική γεωργία".
Μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία του ο ίδιος ανέδειξε τη συνέργεια ως προϋπόθεση επιχειρηματικής ανάπτυξης και πιο ειδικά πρότεινε τον μετασχηματισμό των συνεταιρισμών σε οργανώσεις παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε υπέρ ενός εθνικού στόχου για την αύξηση των επαγγελματιών αγροτών και κτηνοτρόφων από 10% σήμερα σε 40% το 2020 και πρότεινε φόρο αγρότη 13% στην πηγή, «εφόσον τεκμηριωμένα είναι μέλος οργάνωσης παραγωγών».
Επιβεβλημένη καθίσταται πλέον η ανάγκη ενός νέου σχεδιασμού αγροτικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, με γνώμονα τις αλλαγές στο παγκόσμιο διατροφικό μοντέλο, τυποποίηση/πιστοποίηση και παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας για να είναι διεθνώς ανταγωνιστικά, τόνισε στην τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Κυριάκος Λουφάκης.
Κατά τον ίδιο, οι αγροτικές εξαγωγές το 2016 κινήθηκαν με έντονα ανοδικούς ρυθμούς, με αύξηση 12,3% συγκριτικά με το 2015, όταν σε εθνικό επίπεδο οι εξαγωγές της χώρας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Σε αξία, όπως είπε, υπολογίζονται σε 5,8 δισ. ευρώ το 2016. Οι εισαγωγές αντίστοιχα παρέμειναν σταθερές με το 2015, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος. Οι αγροτικές εξαγωγές αποτελούν το 22,8% των εθνικών εξαγωγών. Σε περιφερειακό επίπεδο η Κεντρική Μακεδονία παραδοσιακά συνεισφέρει με μεγάλο μερίδιο (32,4% για το 2015) στις εξαγωγές του κλάδου.
Ε.Α.