Χρειάστηκαν περίπου 22 χρόνια για να γίνει η ιδέα, πράξη. Κατάφερε ωστόσο να υλοποιηθεί μόλις πριν από τέσσερα χρόνια. Η δημιουργία του μουσείου Polin για την ιστορία των Πολωνών Εβραίων στη Βαρσοβία δεν ήταν εύκολη υπόθεση, σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύντρια του μουσείου Jolanta Gumula.
Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών και στολίδι της πόλης. Χτισμένο έτσι ώστε να "αντικρίζει" το μνημείο της εξέγερσης του Γκέτο της Βαρσοβίας που σημειώθηκε το 1943, διατηρεί στη μνήμη γεγονότα, που δεν πρέπει να ξεχαστούν για να μην επαναληφθούν, όσο κι αν η λήθη λειτουργεί ανακουφιστικά και αναλγητικά.
Πρόκειται για ένα κτίριο περίπου 13.000 τμ και χρειάζονται τουλάχιστον δύο ώρες για να αποκτήσει κανείς μια ικανοποιητική εικόνα σχετικά με την ιστορία των Εβραίων της Πολωνίας.
Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη, η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικού κέντρου βρίσκεται "στα σκαριά" και αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της διοίκησης του δήμου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, βρισκόμενος πρόσφατα στη Βαρσοβία, ως επικεφαλής της αποστολής της "Διπλωματίας των Πόλεων", επισκέφτηκε το μουσείο Polin, συναντήθηκε με τη διοίκηση, ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του και ξεναγήθηκε στη μόνιμη έκθεση.
Το δήμαρχο συνόδευσαν ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Ενταξει", Δημήτρης Κούβελας.
Είχε προηγηθεί εκδήλωση για την παρουσίαση της Θεσσαλονίκης σε Πολωνούς επαγγελματίες, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Στόχος, όπως σε κάθε αποστολή της "Διπλωματίας των Πόλεων" -η οποία γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου με τη συμμετοχή φορέων του τουρισμού, της εκπαίδευσης, ξενοδόχων και άλλων επαγγελματιών- η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού, εκπαιδευτικού, συνεδριακού, γαστρονομικού (και όχι μόνο) προορισμού.
Νικόλ Καζαντζίδου