Την ικανοποίησή του σχετικά με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) εξέφρασε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, επισημαίνοντας ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ολοκληρώθηκε με άψογο τρόπο η διαγωνιστική διαδικασία».
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, το σχήμα που αναδείχθηκε πλειοδότης ανταποκρίνεται σε όλες τις προδιαγραφές και το τίμημα είναι πάρα πολύ υψηλό. «Η προοπτική για το λιμάνι από εδώ και πέρα είναι εξαιρετική, ο ΟΛΘ μπορεί να αναδειχθεί αυτό που ιστορικά ήταν, έξοδος προς την κεντρική Ευρώπη» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα, που διατύπωνε επιφυλάξεις για την κεφαλαιακή επάρκεια του γερμανικού fund, το οποίο συμμετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα, που πλειοδότησε, ο υφυπουργός τόνισε: «Ο διαγωνισμός έχει πάρα πολύ συγκεκριμένους όρους και δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρώθηκε η διαδικασία χωρίς αποδείξεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των σχημάτων, που συμμετείχαν».
Μέσα στον Μάιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί η λίστα των εταιρειών δημοσίου συμφέροντος που θα περάσουν στην ΕΔΗΣ, διευκρίνισε ο υφυπ., Στ. Πιτσιόρλας
Μέσα στον Μάιο πρόκειται να οριστικοποιηθεί η λίστα των εταιρειών δημοσίου συμφέροντος, που θα περάσουν στην υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), όπως γνωστοποίησε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της σύσκεψης φορέων για την προετοιμασία της συμμετοχής της Κίνας, ως τιμώμενης χώρας, στην 82η ΔΕΘ. «Η λίστα θα κλείσει τώρα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που ολοκληρώνεται για την αξιολόγηση, εντός του Μαΐου δηλαδή. Θα συσταθεί άμεσα και η ΕΔΗΣ και όλα θα γίνουν κανονικά», διευκρίνισε.
Ερωτηθείς αν η οικοδέσποινα της σημερινής εκδήλωσης, ΔΕΘ-Helexpo AE, θα ενταχθεί ή όχι στο Υπερταμείο και την ΕΔΗΣ, ο κ. Πιτσιόρλας δεν έδωσε κατηγορηματική απάντηση, αλλά επισήμανε: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο και την ΕΔΗΣ. Απεναντίας. Η λογική του Υπερταμείου είναι λογική αξιοποίησης και ανάπτυξης όλων των δυνατοτήτων της δημόσιας περιουσίας. Και μάλιστα, επειδή μέχρι τώρα ακουγόταν η κατηγορία ότι το ΤΑΙΠΕΔ εισπράττει για να πηγαίνουν (τα έσοδα) στο χρέος, διευκρινίζω ότι η λογική λειτουργίας του Υπερταμείου είναι διαφορετική από αυτή του ΤΑΙΠΕΔ. Μέσω του Υπερταμείου μπορούν να επιλεγούν διαφορετικοί τρόποι αξιοποίησης των επιχειρήσεων του Δημοσίου, ενώ τα μισά χρήματα που θα εισπράττονται θα πηγαίνουν απευθείας στην οικονομία και την ανάπτυξη και τα άλλα μισά στο χρέος».
Αλ.Γ
Ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, μέσω τριετούς συμφωνίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας, Στ. Πιτσιόρλα
Συνολική συμφωνία τριετούς διάρκειας, η οποία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την πραγματοποίηση μεγάλων κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αναμένεται να υπογραφεί στο Πεκίνο τον Μάιο, με την ευκαιρία της νέας -δεύτερης κατά σειρά- επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη χώρα.
Την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας ανακοίνωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, επισημαίνοντας ότι «είμαστε χώρα που μπορεί να παίξει ρόλο δυσανάλογα σημαντικό του μεγέθους της, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης».
Μιλώντας στη σύσκεψη φορέων για την προετοιμασία της συμμετοχής της Κίνας, ως τιμώμενης χώρας, στην 82η ΔΕΘ (9-17/9/2017), ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε ακόμη, ότι η ασιατική χώρα αναζητά διέξοδο στην Ευρώπη και από ελληνικής πλευράς η προσπάθεια είναι να αξιοποιηθεί η κινεζική στρατηγική του «Δρόμου του Μεταξιού» γιατί συμπίπτει με τους στόχους της Ελλάδας. «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να συμβάλλουμε σε νέες σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κίνα. Από πέρυσι (και την προηγούμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα) μέχρι φέτος, έχουν γίνει σημαντικά βήματα (στις διμερείς σχέσεις)» ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας, ενώ ως ενδεικτικές του κινεζικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, ανέφερε τις επενδύσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και της State Grid στον ΑΔΜΗΕ.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο πλαίσιο της σύσφιξης των διμερών οικονομικών -και όχι μόνο- σχέσεων, το γεγονός ότι η Κίνα είναι φέτος τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ δεν είναι απλά μια τυπική διαδικασία, αλλά δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε κέντρο της ευρύτερης περιοχής, σε ό,τι αφορά τη διακίνηση των κινεζικών προϊόντων. Όπως είπε, το ενδιαφέρον των κινεζικών επιχειρήσεων για συμμετοχή στη ΔΕΘ είναι πάρα πολύ μεγάλο, και με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να διοργανωθούν πολιτικά και οικονομικά γεγονότα, που θα σηματοδοτήσουν περαιτέρω τη θετική προοπτική.
«Συζητάμε για τη διοργάνωση ενός επιχειρηματικού φόρουμ εκείνες τις μέρες, αλλά και για την πραγματοποίηση γεγονότων με μεγάλες κινεζικές εταιρείες όπως η Cosco» σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε -χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες- ότι απώτερη προοπτική είναι, αφού γίνει το πρώτο πολύ καλό «τεστ» τον Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή της Κίνας στην 82η ΔΕΘ, να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα η εμπορική σχέση Ελλάδας-Κίνας, με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη.
Αν. Τζήκας: Η ΔΕΘ να γίνει hub για τα κινέζικα προϊόντα σε ΝΑ Ευρώπη και Β. Αφρική
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Αναστάσιος Τζήκας, αφού επισήμανε ότι φέτος θα ανακοινωθεί η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ του 2018, η οποία θα επιλεγεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ινδία, επισήμανε ότι είναι καλό να οικοδομηθεί μονιμότερη σχέση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, προς όφελος της αγοράς.
Πρόσθεσε ότι η σημερινή σύσκεψη έχει ως στόχο τη σύσταση ομάδας εργασίας και την κατάθεση ιδεών και προτάσεων για την καλύτερη ενορχήστρωση του όλου εγχειρήματος, στο οποίο πρέπει να συστρατευτούν φορείς και κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Κίνα ήταν εν έτει 1998 η πρώτη τιμώμενη χώρα στην έκθεση και σήμερα επανέρχεται με την ίδια ιδιότητα, ενώ πρόσθεσε ότι η ΔΕΘ-Helexpo θέλει να γίνει το hub της προβολής και προώθησης των κινεζικών προϊόντων στα Βαλκάνια, την ΝΑ Ευρώπη ως και τη Βόρεια Αφρική. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι πέραν των συνεργασιών που έχει ήδη ξεκινήσει στην Κίνα, η εταιρεία πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο αλληλοκατανόησης με τον εκθεσιακό οργανισμό της Σανγκάης.
Κ. Ποζρικίδης: Σε...έξι στρέμματα η κινεζική συμμετοχή στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου
Σε...έξι στρέμματα πρόκειται να αναπτυχθεί η εκθεσιακή συμμετοχή της Κίνας στην 82η ΔΕΘ, η οποία θα καλύψει το περίπτερο 13. «Πρόκειται για μια συμμετοχή τρεις φορές μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη μιας τιμώμενης χώρας, η οποία συνήθως φιλοξενείται σε 2.000 τμ στο περίπτερο 16» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, σύμφωνα με τον οποίο οι συμμετέχουσες κινεζικές επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν τόσο παραδοσιακά προϊόντα, όσο και -κυρίως- τεχνολογικά.
Μάλιστα, τρεις επιχειρηματικοί κολοσσοί, οι ZTE (κινεζικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών), η Huawei (κατασκευή κινητών τηλεφώνων) και η Cosco θα παρουσιαστούν σε ξεχωριστούς χώρους προβολής, εκτός του βασικού περιπτέρου της κινεζικής συμμετοχής.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κίνας στη ΔΕΘ σχεδιάζονται και πολλές σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην πρεσβεία της Κίνας και στο υπουργείο Πολιτισμού πρόταση του ΑΠΘ και του Τελλόγλειου Ιδρύματος για τη διοργάνωση έκθεσης με κινεζικά αντικείμενα σπάνιας αξίας. Παράλληλα, προγραμματίζεται (μεταξύ άλλων) φόρουμ Βαλκανίων-Βόρειας Αφρικής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας για τις 8-9 Σεπτεμβρίου, ένα μικρό βαλκανικό-βορειοαφρικανικό «Νταβός».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Ποζρικίδης και στις δυνατότητες προβολής που προσφέρει η συνεργασία της ΔΕΘ-Helexpo AE με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο μέσω των συνεργασιών και των εργαλείων που διαθέτει, όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και σε διάφορες περιοχές του κόσμου, θα συνδράμει καθοριστικά στην παρουσίαση των δράσεων που αναπτύσσονται.
Μ. Ψύλος: Δυναμική προβολή μέσω και του πρακτορείου «Νέα Κίνα»
Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, επισήμανε από την πλευρά του, ότι «το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι στην πρωτοβουλία της ΔΕΘ όχι μόνο αρωγός, αλλά και στρατηγικός συνεργάτης». Μάλιστα, μέσω της συνεργασίας που έχει συνάψει με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα», το οποίο δέχεται ημερησίως 200 εκατ. επισκέψεις στις ιστοσελίδες του, δεκάδες ειδήσεις θα αποστέλλονται καθημερινά στην Κίνα, στα αγγλικά και τα μανδαρίνικα κινέζικα, παρέχοντας πλήρη και αξιόπιστη ενημέρωση για την ελληνική επιχειρηματικότητα και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις με την Κίνα.
«Θα θέλαμε ως ΑΠΕ να μπούμε στην ομάδα εργασίας που συγκροτείται (για την προετοιμασία της συμμετοχής της Κίνας ως τιμώμενης χώρας στην 82η ΔΕΘ) και μέσω και του site μας να βοηθήσουμε στην προβολή προς την Κίνα, όχι μόνο για να φέρουμε τους Κινέζους κοντά στην Ελλάδα, αλλά και για να φέρουμε τους Έλληνες κοντά στην Κίνα» σημείωσε ο κ. Ψύλος και πρόσθεσε ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα καλέσει διάσημους Κινέζους δημοσιογράφους να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.
Απ. Τζιτζικώστας: Περιφέρεια-εταίρο αναζητά στην Κίνα η Κεντρική Μακεδονία
Προς Κίνα «κοιτάζει» και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς όπως επισήμανε ο αρμόδιος περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, η Περιφέρεια έχει απευθυνθεί στην πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα, προκειμένου να τη βοηθήσει να εντοπίσει μια κινεζική περιφέρεια με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, για να συναφθούν σχέσεις συνεργασίας (όπως έχει ήδη γίνει μεταξύ της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αγίας Πετρούπολης, με αφορμή το γεγονός ότι πέρυσι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ ήταν η Ρωσία). Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας προσεγγίζει επίσης την Κίνα μέσω της δραστηριότητας της Αμφικτυονίας των Πόλεων και ενός φόρουμ που θα γίνει στην ασιατική χώρα.
Γ. Μπουτάρης: Η Θεσσαλονίκη δεύτερη πύλη εισόδου για τα κινεζικά προϊόντα, μαζί με τον Πειραιά
Ως τη δεύτερη πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη, μετά τον Πειραιά, «βλέπει» τη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. «Χάρη στην Cosco ο Πειραιάς έφτασε από το 1,5 εκατ. ΤEUs (μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων) στα 4 εκατ. και το λιμάνι φιγουράρει πλέον ανάμεσα τα 30 μεγαλύτερα του κόσμου. Οι Κινέζοι δεν έχουν πάει αλλού στην Ευρώπη με τον τρόπο που ήρθαν στην Ελλάδα και το επόμενο βήμα για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία, είναι η σύνδεση του Αιγαίου με τον Δούναβη» επισήμανε.
Πρόσθεσε δε, ότι φιλοδοξία και όραμα του Δήμου είναι η ΔΕΘ να λειτουργεί 365 ημέρες τον χρόνο ως κέντρο προβολής και προώθησης κινεζικών προϊόντων για τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου για αναβάθμιση της κινεζικής συνοικίας, στην περιοχή της οδού Αισώπου, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην απομάκρυνση των οίκων ανοχής, αλλά και στη δημιουργία σχολείου, όπου τα παιδιά των Κινέζων μπορούν να μαθαίνουν ελληνικά, αλλά και οι Έλληνες κινεζικά. «Στόχος μας είναι να κάνουμε την περιοχή μια πραγματική και δακτυλοδεικτούμενη China Town» είπε χαρακτηριστικά.
Π. Μήτκας: 16 συμφωνίες του ΑΠΘ με κινεζικά πανεπιστήμια
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας, τέλος, αναφέρθηκε στις 16 συμφωνίες που έχει υπογράψει το ΑΠΘ, με πανεπιστήμια της Κίνας, για ανταλλαγές φοιτητών και ακαδημαϊκές συνεργασίες, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι το Ινστιτούτο Κομφούκιος για την εκμάθηση της κινεζικής, αναμένεται να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο μετά από τρία χρόνια προσπαθειών.
Αλ.Γ