Την κατασκευή έργων αγροτικής οδοποιίας, συνολικού προϋπολογισμού 39,6 εκατ. ευρώ, σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου από την Καβάλα, πρώτο σταθμό της διήμερης επίσκεψής του στην Ανατολική Μακεδονία. Πρόκειται για έργα στο πλαίσιο της προκήρυξης του μέτρου «Αγροτική Οδοποιία» από τις Περιφέρειες ανά τη χώρα.
Στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης τοπικών φορέων, παραγόντων, εκπροσώπων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ο υπουργός ανάφερε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου ολοκλήρωσαν όλες τις απαραίτητες ενέργειες και προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η έκδοση προσκλήσεων για το μέτρο της αγροτικής οδοποιίας.
Το μέτρο, όπως τόνισε ο κ. Αποστόλου, θα συμβάλλει στην επέκταση και βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων.
Στη συνάντηση με τα στελέχη της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνεργασία του υπουργείου με τις Περιφέρειες για την αξιοποίηση του «βασικού εργαλείου» για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, κοινοτικής ενίσχυσης ύψους 4,7 δισ. ευρώ και συνολικής επένδυσης 6 δισ. ευρώ.
«Εκχωρήσαμε στις Περιφέρειες», τόνισε ο υπουργός, «αρμοδιότητες διαχείρισης, για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, μέσω των οποίων καλούνται να υλοποιήσουν τις χωρικές στρατηγικές τους επιλογές σχετικά με τον αγροδιατροφικό τομέα, οι οποίες θα συνεργούν και θα συμπληρώνουν τις εθνικές στρατηγικές επιλογές, με στόχο την αποκέντρωση και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Συνολικά αφορούν στο 37% των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020, δηλαδή 1,65 δισ. ευρώ. Έχουμε ήδη προκηρύξει σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας μέτρα κινητοποιώντας πόρους της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος στους νέους αγρότες, σημείωσε ότι συνολικά σε επίπεδο χώρας έχει προκηρυχτεί ποσό 241 εκατ. ευρώ, με στόχο την ένταξη 12.000 νέων γεωργών. Όσον αφορά στις πληρωμές, μέχρι τις 31.03.2017 έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 700 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε απορρόφηση 12%, και αν υπολογισθεί και η προκαταβολή (ύψους 188,7 εκατ. ευρώ) σε 17%».
Ερωτηθείς για το θέμα που έχει ανακύψει στην Καβάλα με την τοποθέτηση δυο νέων σταθμών διοδίων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, ο υπουργός τόνισε ότι οι συμφωνίες αυτές έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει νέα πρόταση για τα διόδια στην Ελλάδα που θα στηρίζεται στην αναλογική προσέγγιση και τη χιλιομετρική καταβολή χρήσης των συγκεκριμένων δρόμων.
Μεγάλη επένδυση του πρωτογενούς τομέα με τη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας εγκαινιάζει αύριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, εγκαινιάζεται αύριο, ανατολικά της Καβάλας, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο χώρο της ανθοκομίας, που βασίζει εξολοκλήρου τη λειτουργία της στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής του Ερατεινού του Δήμου Νέστου. Στην τελετή των εγκαινίων θα παραβρεθούν ακόμη ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, υπηρεσιακοί παράγοντες, καθηγητές πανεπιστημιακών γεωπονικών σχολών της βόρειας Ελλάδας και εκπρόσωποι τοπικών αρχών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.
Ο λόγος για την επένδυση της εταιρείας «selecta one», που προήλθε από τη συνένωση της «selecta hellas», θυγατρικής της γερμανικής «selecta one», με τις ελληνικές «Αγροχούμ ΑΕ» και «Αγροφλόρα ΑΕ». Η επένδυση που υλοποιήθηκε μέχρι στιγμής ανέρχεται στο ποσό των 7 εκατ. ευρώ (α΄ φάση) και περιλαμβάνει 35 στρέμματα θερμοκηπίων. Περίπου 25 στρέμματα ακόμη περιλαμβάνει η δεύτερη φάση της επένδυσης, ύψους 3 εκατ. ευρώ.
Η επιχείρηση παράγει έρριζα μοσχεύματα καλλωπιστικών ανθοκομικών φυταρίων με τη χρήση του γεωθερμικού ρευστού του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού Καβάλας και για πρώτη φορά σε συνεργασία με τον Δήμο Νέστου χρησιμοποιούνται τα θερμά νερά μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Νέστου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ– ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Γιάννης Παπαθεοχάρης, υπογράμμισε ότι «το παραγόμενο προϊόν της εταιρείας, τα έρριζα μοσχεύματα, είναι εξαγώγιμο προϊόν σε ποσοστό 95% με 99% και μάλιστα στις χώρες Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, όπου εφαρμόζονται τεχνολογία και know how, που χρησιμοποιούνται μόνο από ακόμα τρεις-τέσσερις εταιρίες ανά τον κόσμο. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν (επιστημονικό προσωπικό και εργατικό δυναμικό) ξεπερνούν ήδη τις 120, ενώ αναμένεται να ανέλθουν σε 150-160 με την επέκταση της επένδυσης».
«Πέρα από τις προφανείς άμεσες και έμμεσες κοινωνικο-οικονομικές επιδράσεις της εν λόγω επένδυσης στην απασχόληση και την οικονομία», επισημαίνει ο κ. Θεοχάρης, «αξίζει να αναφερθεί ότι η εν λόγω επένδυση έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει και ύψιστα περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς η λειτουργία της μονάδας φέρει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού του Δήμου Νέστου αποτέλεσε προτεραιότητα από όλες τις διοικήσεις αναγνωρίζοντας τα μέγιστα και πολλαπλά οφέλη που μπορούν να ανακύψουν. Ωστόσο, τα γραφειοκρατικά προβλήματα αρχικά και εν συνεχεία η οικονομική κρίση καθυστέρησαν την αξιοποίηση του. Η επιμονή, όμως, και η συνέπεια των επενδυτών μαζί με τη συστηματική προσπάθεια που κατεβλήθη απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, απέδωσε τελικά καρπούς.
Το 2007 ο Δήμος Νέστου µίσθωσε από το Ελληνικό Δημόσιο το γεωθερμικό πεδίο του Ερατεινού. Στη συνέχεια εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ µε χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ. Μ’ αυτά τα χρήματα ο Δήμος Νέστου πραγματοποίησε διάνοιξη τριών γεωτρήσεων παροχής ζεστού νερού και κατασκεύασε δυο υπόγεια δίκτυα. Το έργο ολοκληρώθηκε στις 31/12/2015 και έπρεπε ο δήμος σύμφωνα µε την υποχρέωση που είχε από το πρόγραμμα να βρει χρήστες του γεωθερμικού πεδίου.
Ο δήμαρχος Νέστου, Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η πρώτη "κρούση" ήταν προς τους αγρότες της περιοχής της πεδιάδας του Νέστου, όμως δεν υπήρξε ενδιαφέρον.
«Στις αρχές του 2016», συνεχίζει ο δήμαρχος Νέστου, «που παραδόθηκε ολοκληρωμένο το έργο των γεωτρήσεων και δικτύων έγινε πρόσκληση για την κατάθεση ενδιαφέροντος για τη χρήση του γεωθερμικού ρευστού από αγρότες. Δυστυχώς λόγω της οικονομικής συγκυρίας η πρόσκληση αυτή κατέληξε άγονη και ο Δήμος προχωρεί στην υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία «selecta hellas» για τη διάθεση γεωθερμικού δυναμικού για τη θέρμανση 60 στρεμμάτων υδροπονικών θερμοκηπίων παραγωγής καλλωπιστικών φυτών».
Ο κ. Τσομπανόπουλος υπογραμμίζει πάντως ότι η υλοποίηση της νέας αυτής επένδυσης στην καρδιά μιας αμιγώς αγροτικής κοινωνίας, όπως είναι η περιοχή του Νέστου, δημιουργεί μία διασφαλισμένη πύλη εισόδου σε μια εξειδικευμένη αγορά του εξωτερικού με γενικότερα οφέλη για τον τόπο.
Βασίλης Λωλίδης